Algemene muziekvakken

Alle graden in de opleiding muziek hebben hun eigen algemene muziekvakken. In deze vakken komt er niet enkel theorie aan bod, maar er gaat ook aandacht naar het overzetten van de theorie in de praktijk zodat de verschillende vakken in je opleiding elkaar versterken. Sommige zijn verplichte onderdelen van de opleiding, andere zijn optioneel (zie ook leertraject). 

Muziekinitiatie 

Tijdens de lessen muziekinitiatie (graad 1) ontdekken we samen de wondere wereld van de muziek. Vooraleer je noten en ritmes leert lezen en schrijven is het erg waardevol om de taal van de muziek eerst te verkennen. Spelenderwijs komen alle bouwstenen van de muziek aan bod en worden creativiteit en nieuwsgierigheid naar muziek aangewakkerd.

Muzikale vorming en groepsmusiceren graad 2

In graad 2 volg je naast je instrument 1u muzikale vorming waar je leert noten lezen en de muziektaal begrijpen. De theoretische basis die je meekrijgt in het eerste uur, wordt meteen al musicerend uitgediept en ingeoefend in het tweede uur: groepsmusiceren 

Muziekcultuur

In graad 3 krijg je wekelijks 1u muziekcultuur. Daar maak je al luisterend kennis met een brede waaier aan muziekstijlen, -vormen en -genres. Volwassenen krijgen deze lessen in graadklassen. Je leert er luisteren naar muziek, waarbij over drie jaar verspreid telkens een deel van de muziekgeschiedenis aan bod komt: muziek tot 1750, 1750 tot 1900, 1900 tot heden.

Historische uitvoeringspraktijk

Volwassen leerlingen oude muziek (vanaf 15 jaar) kunnen kiezen voor het vak historische uitvoeringspraktijk i.p.v. muziekcultuur (of beide). In deze cursus linken we middeleeuwse, renaissance- en barokmuziek aan historische bronnen over manieren van uitvoeren aan de hand van het eigen instrument. Je kan dit vak volgen in een instrumentengroep van 415 of 440 Hz.

Muziekgeschiedenis

In graad 4 kan je tenslotte ook het keuzevak muziekgeschiedenis volgen. Deze cursus geeft inzicht in de historische ontwikkeling van de verschillende muzikale stromingen in samenhang tot het sociale, politieke en culturele klimaat. De cursus biedt een houvast bij de beluistering en interpretatie van het klassieke repertoire. Het vak muziekgeschiedenis wordt gegeven in graadklassen. Over drie jaar verspreid komt telkens een deel van de muziekgeschiedenis aan bod: muziek tot 1750, 1750 tot 1900, 1900 tot heden.

Heb je geen muzikale voorkennis, maar ben je toch geïnteresseerd in muziekgeschiedenis, dan kan je terecht in ons kortlopend traject muziekgeschiedenis 2u per week.

© Copyright 2024 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY