Leerlingen AMC ontdekken opera

De leerlingen AMC gaan elk jaar met de klas naar één van de Artriumconcerten. De eerstejaars (12 jaar) gingen op 15 februari naar 'Libiamo' door ons symfonieorkest o.l.v. Dirk Vandaele en de zangers van de lyrische kunstklas van Bart De Kegel. Voor veel leerlingen was het hun eerste klassieke concert, en zeker hun eerste kennismaking met opera. Voor velen was het een schot in de roos, zo blijft uit hun recensies. Lees hier een selectie van hun eigen reacties.

Kasper:

Opera is niet zo mijn ding maar ik heb die avond toch zeer hard genoten. Omdat het programma goed in elkaar zat en het ook redelijk afwisselend was. Ook omdat de muziek natuurlijk zeer goed werd gespeeld door al de muzikanten.

Rosalie:

De muziek vond ik soms wat te hard maar in totaal wel echt heel magistraal.

Kato:

Het was voor mij een unieke eerste ervaring met een operaconcert! Ik was heel erg onder de indruk en ben blij dit te hebben mogen meemaken.

Anaïs:

Het concert duurde bijna 2 uur, maar in de zaal was het gedurende die 2 uur vrij stil.

Ik vond het eigenlijk heel mooi, het was de eerste keer dat ik naar een operaconcert ging en ik had er weinig van verwacht. Maar ze hadden zo mooie stemmen het was krachtig en luid ze hebben me helemaal omver geblazen met hun stemmen.

Ik vond het ook speciaal dat ze met hun stem helemaal boven de strijkers geraakten en ook helemaal door de zaal ging. Ze kenden dan ook al die liedjes vanbuiten, dat leek mij misschien nog wel het moeilijkste.

Ik zou heel graag nog eens naar een opera concert want het was echt heel mooi gezongen en zo leuk om te zien. En ik zou het aanraden aan alle anderen om ook eens te gaan luisteren naar zo een concert, want dat moet je echt gewoon eens meemaken.

Wouter:

Na Rossini werden werden Ah, perdona al prima affetto uit La clemenza di Tito en La ci darem la mano uit Don Giovanni, twee stukken van Mozart, gespeeld. Doordat ze vrolijker en luchtiger waren vormden ze voor een groot contrast met de ouverture. Dit zorgde voor een aangename afwisseling.

Soms klonk het zelfs een beetje boos, alsof de vrouwen elkaar onderbreken en over iets aan het discussiëren zijn.

Ik vond het een leuk en ontspannend concert. Het was mijn eerste kennismaking met opera en ik heb er erg van genoten.

Tybo:

Mooie zaal, goede zitjes de muzikanten waren mooi gekleed. Het orkest ging zitten en het werd stil, een gezellige sfeer lichten doofden bij ons en alle ogen werden gericht op de dirigent en het orkest.

De zangers en zangeressen konden mooi en mysterieus zingen.

Bij een bepaald vrolijk stukje zong de zangeres zo hoog dat ik mijn oren moest afwenden van de muziek.

Terwijl ik luisterde naar de leuke muziek kon ik er goed een verhaal bij bedenken: een koning komt zijn paleis binnen en er wordt feest gevierd. De trompetten schallen door de troonzaal terwijl de koning … (gaat nog een hele bladzijde verder)

Lara:

De muziek werd zeer mooi gebracht en het concert was een goede en mooie afwisseling van de beste stukken uit verschillende opera’s. Al was de tijdsduur van sommige stukken soms niet in verhouding met de tijdsduur van andere stukken.

Ik vond het ook indrukwekkend hoe hoog of hoe laag de operazangers en zangeressen konden zingen. ... Het concert is wel een echte aanrader als je van operamuziek houdt. ... Ten slotte wil ik iedereen die aan dit concert meewerkte feliciteren met dit zeer geslaagde concert.

Jarne:

Eigenlijk vind ik opera niet zo tof maar dit concert heeft me toch wel verrast. De stukken zelf vond ik goed gespeeld en ik vond het heel mooi voor geen opera liefhebber te zijn.

Ik vond het heel mooi naar voorgebracht en de muziek werd goed gespeeld en klonk zeer goed. Ik raad iedereen ten zeerste aan om naar het volgende concert van het symfonie orkest van het SLAC te gaan luisteren.

Kasper:

Ik had er echt naar uitgekeken en was nieuwsgierig hoe het concert ging worden.... Het was de eerste keer dat ik naar een opera concert ging en het zal zeker niet mijn laatste zijn.

Lucas:

Door de opeenvolging van korte, afwisselende stukjes werd het een gevarieerde avond.

De vrolijkheid van de duetten contrasteerde goed met het eerder depressieve en rustige karakter van de aria van Verdi die daarop volgde, gebracht door Jeroen Lenaerts. Veel variatie zat er ook in het duet van Bellini gebracht door Nora Khallouf en Andrea Soto Veres, waarbij een rustig en muzikaal deel gevolgd werd door een snelle en levendige passage om vervolgens luid en statig te eindigen.

Het publiek was rustig en de grote variatie aan componisten, bezettingen, zangers en stijlen zorgden er ook voor dat niemand zich verveelde.

Kortom, het was een geslaagde en gevarieerde avond: een aanrader voor iedereen die iets van de Italiaanse opera wil leren kennen: aperitief en wijn, maar geen vijf-gangen-menu.

Maren:

Ik dacht niet dat ik het zo leuk zou vinden omdat ik niet echt zo een grote fan ben van opera, maar dit veel zeer goed mee. ... Voor mij was dit dus zeker een geslaagde avond en ik hoop dat ook veel andere mensen in het publiek er veel plezier in gehad hebben.

Lone:

Toen mijn oma mijn leeftijd had, was zij fan van opera. Ik persoonlijk vind het raar dat zij op zo jonge leeftijd al fan was van operamuziek. Want ik en mijn vriendinnen luisteren naar andere muziekgenres. Maar ik was wel benieuwd om zo een concert mee te maken. Zo kon ik me toch even inleven in mijn oma haar jeugdgevoel.

Bij het laatste nummer van Verdi, Libiamo i lietie calici heb ik stiekem mijn gsm genomen en mijn oma gebel. Ik heb haar gewoon laten meegenieten aan telefoon. Zij was heel blij en ook wel verwonderd toen ze merkte dat ik haar operamuziek liet beluisteren.

Arne:

Het concert Libiamo heeft zijn ‘laat ons het glas heffen’ alle eer aangedaan. Het was een zeer artistiek concert met Italiaanse opera.

De zang van de operazangeressen was heel krachtig en meeslepend. Ze leefden zich heel erg in in wat ze zongen. Het was soms wennen als ze heel hoog zongen. De zang van de mannen was heel krachtig en vaak heel plechtig. Op het einde was er een groepszang waarbij alle zangers samen zongen. Dit was een heel mooie afsluiter.

Het muziekstuk met de harp was heel mooi gespeeld. Het was indrukwekkend om te zien hoe de dirigent alle spelers aanvoerde. Hij kon zich heel goed inleven in de muziek. Ik vond het leuk om de dirigent zo hard met de muziek te zien meegaan.

Ik heb genoten van mijn eerste operaconcert! Ik vind het heel leuk dat deze activiteit is gepland in de AMC. Bedankt!

© Copyright 2021 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY